V úterý 4.7.2023 se podařilo (prozatím částečně) obnovit převaděč OK0BRQ v Brně.
Zatím se stále něco dolaďuje a vylepšuje.
Aktuální parametry:
FRQ: 439,550 MHz -7,6 MHz
Mode: DMR + FM (CTCSS 77,0 Hz)
PWR: 15 W
QTH: Brno Kohoutovice, obora Holedná, JN89GE, cca 405 + 30 m ASL
ANT: 4x dipól, omni se zvýhodněním směr východ
RIG: Hytera RD985
Other: LoRa APRS iGate OK0BRQ-12 @ 433,775 MHz do stejné antény, RX Only
--------------------------------------------------------------
lehké info z historie a jak se to celé semlelo:
Začalo 24.3.2011 jako OK0DAB pod taktovkou OK4PS a OK2BKR z Brna-Králova Pole z kolejí VUT. HW 2x GM950, controller NQSMHS.
29.11.2011 došlo ke změně koncese, lokality, HW, přišel sponzor, ... jen kmitočet zůstal. Tehdy vzniklo OK0BRQ v Kohoutovicích na ZŠ Pavlovská. Pouze DStar na 439,450 MHz, RIG: Icom ID-RP2C + ID-RP4000V, zapůjčeno sponzorem lokality RCS Brno.
Někde v meziprostoru došlo ke změně VO OK2BKR->OK2CME.
V roce 2017 se přidalo DMR na druhém kmitočtu 439,550 MHz. RIG Hytera RD985 (zapůjčeno z DCom), TX do samostatné ANT 4 x dipól. V průběhu se řešily různé technické drobnosti, jako bouřkou odpálený budič v Hyteře, nahrazení nefunkční ADSL konektivity 5 GHz linkou.
1.10.2021 skončilo OK0BRQ na původní lokalitě v Kohoutovicích kvůli ukončení smlouvy sponzora RCS Brno na lokalitě. Původní BRQ byl primárně DStar na 439,450 MHz s přidruženým DMR na 439,550. Prioritizace módů byla dána vývojem situace digi voice v OK.
S ukončením smlouvy na lokalitě došlo i k rozvázání spolupráce s RCS Brno a z převaděče zbyla Hytera RD985 (zapůjčeno z DCom) a pár věcí kolem.
Prakticky ihned se po obvolání pár známých našla náhradní lokalita cca 1,3 km od původního QTH se srovnatelnou nebo lepší polohou.
Trvalo do září 2022 než se začalo pracovat na novém OK0BRQ. Roli projektového manažera si vysloužil OK2GA, který začal akci organizovat. V září 2022 se uskutečnila montáž antén na nové QTH, tak "aby se nemuselo na stožár v zimě". To byla práce zejména pro OK2TND. V meziprostoru bylo spousta práce jak zámečnického, tak i elektrotechnického charakteru, kde měli hlavní podíl OK2AE a OK5MP.
4.7.2023 byla odvezena celá sestava pro DMR + FM v racku na novou lokalitu a zprovozněna do ANT 4x dipól.
Od počátku spuštění jsme se potýkali s nepravidelným a proměnlivým vrčením v TX Tailu při FM provozu. Po delším bádání, pokusech a pátrání po fórech se ukázalo, že jde o FW bug v Hytera FW ver A9.00.08.508.iM, kdy procesor opakuje posledních 20 ms sample. Bohužel, při poslední snaze o udržení převaděče v aktuální stavu došlo k upgradu zrovna na tuto verzi. Toto se podařilo vyřešit dnes upgradem na FW A9.00.10.100.iM (díky za poskytnutí OK1MX). Dnes 7.7. se taky podařilo vyřešit nedostatečnou separaci TX/RX pomocí přídavného SAW filtru (zásluha OK5MP).
Dalším úkolem bude zprovoznit DStar spolu s C4FM na původním kmitočtu 439,450. Vzhledem k vývoji situace budou DStar/C4FM odsouzeny ke kompromisnímu řešení TX do krátké yagi směr východ, takže pokrytí bude nejspíš slabší než u DMR/FM. K příjmu DStar/C4FM bude využit 4 x dipól společný s DMR/FM.
Poděkování patří:
OK2GA - projektový manažer, koordinátor
OK5MP, OK2AE, OK2TND, Milanovi (zatím bez koncese ), a řadě dalších, na které jsem si nevzpomněl a budou na mě proto naštvaní
...a ještě OK1MX za vzdálené technické konzultace a support
OK0BRQ
- OK1ALX
- Jméno: Libor
Re: OK0BRQ
Dobra prace
A co Dstar, bude? Preci jen jsem spise priznivec tohoto digi, nez uvriskaneho DMR
Jo sri, ted jsem mel konecne cas docist ten post do konce Takze uz to tam pobezi taky, nebo je to jen zatim vize? Ptam se pro kamarada ... (pro aktualizaci na seznamu prevadecu)
A co Dstar, bude? Preci jen jsem spise priznivec tohoto digi, nez uvriskaneho DMR
Jo sri, ted jsem mel konecne cas docist ten post do konce Takze uz to tam pobezi taky, nebo je to jen zatim vize? Ptam se pro kamarada ... (pro aktualizaci na seznamu prevadecu)
Libor, OK1ALX
-
- Jméno: Čestmír
DStar bude. Zatím není. Proběhlo přehazování horké brambory (DStar HW) z ruky do ruky a tím se ztratilo dost času. Teď je to ve fázi přípravy HW. Anténa pro DStar je připravená, takže jak bude železo do racku, stačí připojit kabely a jedeeeem. Pak ještě několik bezesných nocí, protože to určitě nebude tak jednoduché...
Taky jsem příznivec D* oproti provozu, kde se člověk bez ruky na Volume neobejde. Bohužel jsem už součástí menšiny a máme to stále těžší udržet si svoje místo.
Taky jsem příznivec D* oproti provozu, kde se člověk bez ruky na Volume neobejde. Bohužel jsem už součástí menšiny a máme to stále těžší udržet si svoje místo.
Čestmír | OK2CME | Lipovec | JN89JJ
-
Převaděč je aktuálně mimo provoz. Po včerejší bouřce šlo z koncového stupně jen pár miliwattů. Na opravě se pracuje.
-
Máme opraveno, převaděč v nejbližších dnech půjde zpět na kótu.
Na vině byl vadný budič RD07MUS2B - už po druhé a opět po bouřce!!! V cestě máme bleskojistku se čtvrtvlnným zkratovaným pahýlem, ale nejspíš daleko od racku (cca 5m po koaxu).
Designéři v Hytěře zřejmě hledali úspory až našli. Koncový stupeň RD985 nemá žádný DC zkrat na GND. Na PCB jsou neosazené plošky viditelně na kombinaci LCR, ale osazeno ani ťuk. V servisním manuálu je jen odpor s hodnotou NC. Prolustroval jsem konkurenci a např. DR3000 od Motoroly používá na výstupu L 1,5 uH a R 30 k na GND. Tak jsem něco podobného realizoval i zde na nevyužitých ploškách PCB a uvidíme, kdy buditel zase odejde.
Jinak jako zdroj polovodičů podobného ražení (VF) můžu doporučit pro mne dosud neznámý Enigma shop (https://www.enigma-shop.com). Je to Velká Británie, zdá se že jde o originální součástky a doručení ani ne 1 týden. Bohužel je potřeba počítat s celním řízením resp. DPH, ale to lze přes ecep vyřešit během pár minut.
Na vině byl vadný budič RD07MUS2B - už po druhé a opět po bouřce!!! V cestě máme bleskojistku se čtvrtvlnným zkratovaným pahýlem, ale nejspíš daleko od racku (cca 5m po koaxu).
Designéři v Hytěře zřejmě hledali úspory až našli. Koncový stupeň RD985 nemá žádný DC zkrat na GND. Na PCB jsou neosazené plošky viditelně na kombinaci LCR, ale osazeno ani ťuk. V servisním manuálu je jen odpor s hodnotou NC. Prolustroval jsem konkurenci a např. DR3000 od Motoroly používá na výstupu L 1,5 uH a R 30 k na GND. Tak jsem něco podobného realizoval i zde na nevyužitých ploškách PCB a uvidíme, kdy buditel zase odejde.
Jinak jako zdroj polovodičů podobného ražení (VF) můžu doporučit pro mne dosud neznámý Enigma shop (https://www.enigma-shop.com). Je to Velká Británie, zdá se že jde o originální součástky a doručení ani ne 1 týden. Bohužel je potřeba počítat s celním řízením resp. DPH, ale to lze přes ecep vyřešit během pár minut.
- OK1ALX
- Jméno: Libor
Dobrá práce, díky. Dej vědět až bude v provozu, abychom aktualizovali stav na seznamu převaděčů.
Libor, OK1ALX
-
Ode dneška je BRQ (DMR+FM, 439,550 MHz) opět v provozu. Proběhlo několik opatření, aby se snížilo riziko opakování situace, tak snad vydrží v éteru déle než zase 12 dní